Kuistin lisälämmöneristäminen

Kuistin lisälämmöneristämisen on monesti puhuttu olevan turhaa ja kannattamatonta. Me kuitenkin olemme täysin toista mieltä ja itse asiassa meille se oli ainoa järkevä vaihtoehto, koska eteisen lämpötila talvisin oli aivan liian alhainen – joka puolestaan aiheutti järjetöntä sähkönkulutusta yrittäessä pitää tilaa edes hieman lämpimänä olemassa olevan lattialämmityksen avulla.

Eikä se missään nimessä ole mukavaa kun lämpötila eteisessä ja taloon sisääntultaessa on pakkasen puolella. Pienellä vaivalla ja panostuksella asumisen mukavuus nousi huomattavasti ja kaiken lisäksi säästää merkittävästi sähkölaskussa ja lämmityksen kustannuksissa entiseen verrattuna.

Tässä eteinen remontin jälkeen:

Kuistin lisälämmöneristys IMG_4358

Kuistin lisälämmöneristys Kuistin lisälämmöneristys

Meillä ongelman ydin eteisen kohdalla johtui seuraavista tekijöistä:

  • Yksinkertaiset ja vanhat ikkunat
  • Huolimattomasti tehty liian ohut ja tiivistämätön uretaanieristys
  • Olematon ilmantiiveys
  • Varaava lattialämmitys jonka termostaatti mittasi lämpötilaa vain ilmasta(!). Tästä johtuen lattialämmitys kävi täydellä teholla koko ajan ja lisäksi lämpötilan säätö reagoi aina viiveellä eteisen todelliseen lämpötilaan.

Pienen suunnittelun ja pohdinnan seurauksena eteisen remontin suunnitelma koostui seuraavista korjaavista toimenpiteistä:

  • Uudet kolminkertaiset ja energiatehokkaat ikkunat
  • Ekovillaa (seiniin 15 cm kattoon 20cm) + viimeisen päälle tehty paperointi ja teippaus (meille ei muovia laiteta!)
  • Muutetaan varaava lattialämmitys nopeasti reagoivaksi pintalämmitykseksi, uusitaan termostaatti joka mittaa lattian ja ilman lämpötilaa ja sähkönkulutusta, jonka perusteella lattialämmityksen tehoa tarvittaessa säädetään.
  • Muutetaan eteisen matala tasakatto harjakatoksi, näin saadaan eteiseen lisää avaruutta, valosuutta ja tilaa – huolehtien samalla kunnollisesta tuuletuksesta harjassa ja lappeilla. (Tämä vaati vain eteisen sisäpuolisia muutoksia, eli runkorakenne itsessään oli jo harjakattoinen.)
  • Uusitaan koko eteisen sähköistys, lisätään pistorasioita ja upotetaan spottivalaistus kattoon
  • Lisätään eteiseen vaatekaappi (Kirena), joka piilottaa perheen vaatteen ja kengät sisälleen, tarjoten sekä tankotilaa ja vedettäviä lankalaatikoita (lapsiperheen pelastus)

Tässä vielä remontin eteneminen vaihe vaiheelta.

Lähtötilanne – kuisti itsessään oli ihan siisti. ongelmana vain muutama haljennut lattialaatta ja olematon eristys. Uretaanilevyjä ei ollut tiivistetty ja asennus ollut muutenkin huolimatonta.

 Vanha kuisti kuisti - uretaanit näkyvillä

Tässä eteinen paljaana runkoon asti uretaanit purettuna. Tuulensuojalevyt laitettiin villojen taakse kattoon, niiden taakse kunnollinen tuuletusrako lappeille ja ulos asti.

 IMG_1438 Kuistin lisälämmöneristys

Seiniin villojen taakse tuli väliaikaiset tuulensuojalevyt, ne muutetaan ulkovuoriremontin yhteydessä rungon ulkopuolisiksi ja lisätään 5cm villaa.Villojen päälle paperointi ja teippaus, myös kaikki läpiviennit paperista tiivistetään huolella. Panelointi aloitettiin katosta.

 Kuistin lisälämmöneristys Kuistin lisälämmöneristys

 Lattiasta piikattiin irti vanhat laatat ja laitettiin isolecta eristelevyt lattialämmityksen alle, niiden tarkoituksena on heijastaa lämpö vain ylöspäin – minimoiden hukkalämmön kulkeutuminen alaspäin. Eristelevyjen päälle asennettiin Devin lämmitysmatto kaapeli.

 Kuistin lisälämmöneristys Kuistin lisälämmöneristys

Termostaatin lattia-anturi asennettiin huolella lämmityskaapeleiden väliin, putki tulpataan ja ura täyttyy tasoitteella kun koko lattia tasoitetaan tarkoituksena peittää lämmitysmatto ennen laattojen asennusta.

 Kuistin lisälämmöneristys Kuistin lisälämmöneristys

Tasoitteen kuivuttua suunnitellaan tarkkaan haluttu laattajako ja sitten aloitetaan laatoitus. Meille valittiin läpivärjätty klinkkeri, läpivärjätyn etuna on että siinä ei näy pienet naarmut eikä lohkeamat, ja klinkkeri on kovuutensa puolesta sopiva laatta eteiseen.

 Kuistin lisälämmöneristys Kuistin lisälämmöneristys

Laattojen kiinnityslaastin kuivuttua saumataan laatoitus laadukkaalla saumauslaastilla, sitten onkin lattia ja seinät valmiit, ja voi ryhtyä viimeistelemään listoja , asentaa termostaatin ja pistorasiat jne. Meille valittiin Devin ‘Touch’ sarjan termostaatti, joka mittaa ilman ja lattian lämpötilaa, seuraa sähkönkulutusta ja tarjoaa [HOME] ja [AWAY] moodit.

 Kuistin lisälämmöneristys Kuistin lisälämmöneristys

Lopuksi lämpimästi suosittelen kylmän tai puolilämpimän eteisen lisälämmöneristämistä kaikille, ainakin meille se tarjosi kohtuullisella investoinnilla rutkasti lisää asumisen mukavuutta, ja muistakaa – eteinen on kodin käyntikortti!

Leave a Reply

css.php