Tehokas passiivinen 4G LTE -antenni

Jos olet etsimässä hyvää passiivista 4G LTE antennia mokkulan tai reitittimen jatkeeksi, tässä on yksi hyvä kandidaatti: Poynting XPOL-a0002v2 (Cross Polarised High-Gain LTE Panel Antenna +7dBi).

4G antenni4G antenni

Kyseessä siis on passiivinen 4G LTE antenni (aktiiviset on Suomessa laittomia!!), joka ei ole varsinaisesti ns. suunta-antenni. Vahvistuskuvio on 180 astetta ja muodoltaan ~puoliympyrä. Kyseinen antenni on melko painava ja muutenkin laadukkaan oloinen, ja sen mukana tulee 5m antennijohto. Itsellä tuo 5m riittikin juuri harjalta reitittimeen ja en joutunut hankkimaan signaalille jatkojohtoja, joista aina tulee pientä signaalihäviötä.

(Kun hankkii antennia, mahdolliset adapterit omaan mokkulaan tai reitittimeen kannattaa aina tarkistaa, itsekin tarvitsin omaan Huawein E3372 mokkulaan adapterit jotta sain tämän 4G antennin kytkettyä jämäkästi liittimiin.)

Mokkula on itsellä fyysisesti sijoitettu paikkaan jossa ei ole lainkaan operaattorisignaalia, joten antennin hankkiminen oli välttämätöntä. Itsellä signaalin laatu ja voimakkuus tämän antennin kautta on erinomainen:

Huawei E3227 4G signal quality

Eli 100% ja -51dBm – ja sitä myöten myöskin verkkoyhteys toimii melko liukkaasti.

4G speedtest4G speedtest

Dataa tulee käytännössä sisään linkin maksimivauhtia (faster than 96% Ooklan mukaan 🙂 ), eikä upload huonokaan ole. Itse mokkulan olen lukinnut vahvimmalle linkin 4G taajuudelle, ja lisäksi mokkulassa on aktiivinen USB jatkojohto omalla 5v virransyötöllä – näin varmistan että mokkulan puhti varmasti riittää antennin kanssa. Ainakin omasta reitittimestä on olemassa hieman ristiriitaista tietoa riittääkö USB portista ulostuleva virta 4G LTE mokkulalle maksimaaliseen tehoon ja signaaliin.

Omat kokemukseni tästä 4G antennista ovat positiiviset, mutta toki se on hyvin paikkakohtaista millaisia tuloksia tällaisilla antenneilla voi saada aikaan. Suosittelenkin jokaiselle antennia miettivälle soittoa oman mobiilioperaattorin asiakaspalveluun ja tarkistamaan lähimmän linkin suunnan, etäisyyden ja käytetyn 4G LTE taajuuden – tarkkaa osoitetta sieltä ei yleensä saa, mutta kohteliaasti kysymällä kuitenkin riittävästi tietoa jotta voi arvioida kannattaako ulkopuolisen antennin hankinta vai ei. Lisäksi haluaisin muistuttaa että jokaisen operaattorin kanssa onnistuu pyydettäessä ns. ‘liittymän testijakso’, jonka aikana voi liittymäsopimuksen vielä sulkea ilman kuluja.

Tässä vielä parit linkit niille, joita ko. antenni voi kiinnostaa:

Valmistajan kotisivut

Ainakin blogin kirjoitushetkellä tätä antennia saa Suomesta tilattua ainakin täältä ja tarjoavat tälle antennille myös 14 vrk kokeilujaksoa.

Suosittelen!

Feedback

Juha Ketola

Juha Ketola

Author is a passionate IT enthusiast and early adopter. Packed with years of experience leading Enterprise level IT development teams within the biggest companies of Technology industry. Watches closely start-ups and new disruptive innovations in order to stay on the cutting edge. Embraces hands-on IT development and IoT.
Juha Ketola
Link to open Linkedin Profile

Leave a Reply

css.php