Leikkimökin rakentaminen

Viime kesänä rakensimme leikkimökin perheen pienimmille – projekti otti muutaman päivän kesälomasta mutta se on ollut ehdoton hitti kesän leikeissä. Itse rakentaminen oli jälleen kerran ainoa järkeen mahtuva vaihtoehto, varsinkin kun sitä puutavaraa on kaikki nurkat täynnä aikaisemmista remonteista ja nikkaroinneista.
Itse tehty leikkimökki

Halusimme tehdä leikkimökin siinä mielessä oikeaoppisesti, että se sitten kestäisi ilman suurempia ongelmia tulevaisuuteen, ehkäpä sitä voisi käyttää jonkinlaisena vajana tai varastona sitten kun lapsien leikit siellä vähenevät (tai ainakin ennen kuin lapsenlapset sen sitten valtaavat…). Meidän tapauksessamme se tarkoitti kunnon harkkoperustusta anturoineen, tuulensuojalevyjä ulkolaudoituksen alle ja tiilikattoa.

Alla tämän projektin eri vaiheet, ehkä saat siitä jotain ideoita ja ajatuksia oman leikkimökin rakentamiseen. 🙂

Ensin pitää löytää leikkimökille hyvä paikka tontilta, siinä hommassa puukehikko auttaa huomattavasti parhaimman suunnan ja paikan löytämisessä. Halusimme leikkimökille kunnon pohjan, eli rakennus haluttiin irti maasta tukevasti harkkojen päälle, joten valoin pienet betonitassut harkkojen alle. Näin siitä tuli hieman jämäkämpi kuin jos sen tekisi ‘perinteisesti’ valmiiden betonilaattojen päälle. Oikean koron mittaamisen käytin laseria, mutta vesiletku toimii ihan yhtä hyvin jollei halua vatupassin kanssa pyöriä.
Leikkimökin suunnitteluaLeikkimökin pilarianturat

Seuraavaksi aloitettiin rungon kasaaminen harkkojen päälle. Päädyin ensin rakentamaan lattian, ja sen päälle itse rungon. Näin seinien kasauskin onnistui näppärästi lattian päällä.
Leikkimökin harkkoperustusLeikkimökin lattiaLeikkimökin sivuseinät

Runkorakenne pidettiin yksinkertaisena, mutta tuulensuojalevyt ja kunnon tuuletus haluttiin ulkovuorauksen taakse.
Leikkimökin etuseinäLeikkimökin tuulensuojalevyt

Sitten oli vuorossa ulkovuorauksen naulaaminen ja tiilikaton latominen.
Leikkimökin tuuletusrimatLeikkimökin ulkolaudoitus

Lisäksi halusimme mahdollisuuden tuoda leikkimökkiin tarvittaessa sähkön valoa tai siirrettävää patteria varten, mutta kuitenkin ilman kiinteitä maakaapelivetoja – joten päädyin pieneen läpivientiin jatkojohtoa varten. Näin ei tarvitse murehtia että johtoa kulkisi oven tai ikkunoiden välistä.
Leikkimökin sähköistysLeikkimökin sähköistys

Ja tältä se sitten näytti sisältä ennen kuin kaikki lelut ja lasten tavarat tuotiin sisään. Kioski / jäätelötiski on osoittautunut leikkimökin ehdottomaksi suosikiksi. Toinen hyvä valinta oli tehdä katto sen verran korkeaksi että normaali aikuinen sisällä mahtuu hyvin seisomaan – säästää selkää ja päätä… 🙂

 

  Leikkimökki sisältä - naulakkoLeikkimökki sisältä - 'kioski'

 Leikkimökki sisältä

Onhan rakentamisesta pieni vaiva, mutta lasten leikki ja nauru korvaavat kaiken samalla sekunnilla kun leikkimökki otetaan käyttöön – sen lupaan!!

7 Responses to Leikkimökin rakentaminen

  1. Anna Härkönen says:

    Hei.

    Millä maalilla/ sävyllä leikkimökki on maalattu ulkoa?

    Anna

    • Juha KetolaJuha Ketola says:

      Moi Anna,

      Kyseessä on Sadolinin ulkomaalikartan sävy ‘Rock’ ja maalina me ollaan tuossa käytetty Pinotexin Akryyliulaa, samaa maalia käytetty muutamaan muuhunkin pihalla olevaan pienempään rakennukseen.

      Hyvin on maali kestänyt ja säilyttänyt kiiltonsa, näiden ns. ‘muovisten’ maalien kanssa pitää vain muistaa että on hyvin hoidettu tuuletukset ulkoverhouksen takana – jotta puu pääsee toimimaan kosteuden kanssa.

      /Juha

  2. Anna Härkönen says:

    Kiitos tiedosta.

  3. Kai Suominen says:

    Hei,

    minkälaiset leikkimökkinne mitat olivat? Olisiko mahdollista saada jonkinlaista piirustusta vai teittekö lonkalta? 🙂

    Kai

    • Juha KetolaJuha Ketola says:

      Terve Kai!

      Piirustuksia ei todellakaan ole – vaan on tehty lonkalta – ottaen huomioon seuraavat seikat kun ruvettiin tekemään:

      – Syvyys piti olla hieman yli 2m, jotta voi tarvittaessa toimia vaikka nukkumapaikkana
      – Korkeus keskeltä niin että normi aikuinen mahtuu seisomaan
      – Leveys niin että kioskin ikkuna mahtui oven oikealle puolelle

      Noihin mittoihin kun vielä sovittaa nurkista löytyvät vanhat ovet / ikkunat, niin huomaat kyllä että mitat tulee ihan itsestään…. Ei muuta ku rakentelemaan vaan!! 🙂

      /Juha

  4. Heidi Lintunen says:

    Minkä kokonen ulko-ovi mökissä on?

  5. Kodinplaza says:

    Tulipa upea kokonaisuus. Näin se vain monesti on, että itse tekemällä saa juuri sellaisen kuin haluaa. Kiitos vinkeistä ja inspiraatiosta!

Leave a Reply

css.php