Vanhan kaivon renkaiden vaihtaminen

Kaivo omalla pihalla on nykypäivän vesihinnoilla todella hyödyllinen ja rahaa säästävä – varsinkin jos haluaa pitää puutarhaa ja kasvimaata. Meidän ~70 vuotta vanha kaivo on palvellut erinomaisesti, sillä se ei ole koskaan kuivunut – ei edes kuivimpina kesinä. Voimme vain arvata sitä vesimäärää joka sieltä on käytetty puutarhan kasteluun, autojen, mattojen ja terassien pesuun ja lukuisiin muihin aktiviteetteihin (kaivo ei kuitenkaan ole juomavesi- tai talouskäytössä).

Meidän harmiksemme kuitenkin kaivomme ylimmäiset renkaat olivat tulleet tiensä päähän – lopputuloksena suurikokoinen aukko josta sisään tuli pintavedet, rapautunutta maata ja iloisia sammakoita etsien mukavaa kotipesää. Tästä huolimatta suunnittelimme valehtelematta varmaan yli 10 vuotta meille tuiki tärkeän kaivomme korjauttamista…

vanha kaivo

vanha kaivo

Viimeinkin saimme sitten aikaiseksi tarttua tuumasta toimeen – ja se oli ajallisesti alle kaksi tuntia kun vanhat renkaat oli kaivettu esiin, nostettu pois ja uudenkarheat betonirenkaat olivat paikoillaan. Lisäksi samalla annettiin kaivolle uusi ‘hattu’, eli kansi luukulla.

Homma toimii yllättävän näppärästi kun vain löytyy sellainen kaivinkonekuski,  jolla on tarvittavat ‘kynnet’ kaivonrenkaiden nostamiseen ja riittävä ammattitaito kaivuuhommiin. Lisäksi taitava kaivinkonekuskimme varovaisesti nuiji hieman suorempaan aikojen saatossa kallelleen kellahtanutta vesivarastoamme. Positiivista oli, että kaivonrenkaiden koko on näemmä pysynyt melko samana viimeiset vuosikymmenet, näin siis ainakin meidän 100cm halkaisijalla olevien renkaiden osalta.

Tässä vielä pari kuvaa valmiista kaivosta. Valitettavasti kuvia ei ole itse toimenpiteestä – sillä allekirjoittanut oli itse kuopan pohjalla ohjailemassa uusia renkaita paikoilleen.  🙂

Uudet kaivonrenkaat

Uusi kaivo

Eli aivan turhaan venytimme tämän pikku remontin tekemistä, sen verran helposti ja näppärästi homma hoitui.  Eli jos vain on itsellä samanlainen tilanne ikivanhan kaivon kanssa – ei muuta kuin homma käyntiin ennen kuin on liian myöhäistä!

Lopuksi mainittakoon että uudesta kaivosta on tähän mennessä  ‘pelastettu’ 42 sammakkoa, joiden mielestä vanha kaivo tarjosi oikein mukavan kylpylän…    🙂

One Response to Vanhan kaivon renkaiden vaihtaminen

  1. Anniina Winter says:

    Hei.
    Olipa mielenkiintoista lukea, meillä sama operaatio edessä kun ostamallamme tontilla oleva vanha kaivo kaipaa päivitystä. Vaikuttaa suhteellisen pieneltä hommalta. Mietin että kuinka paljon urakka, tarvikkeineen ja asennuksineen tuli kustantamaan? Ja mistä löysit sopivat renkaan, kannen ja luukun?

Leave a Reply

css.php